top of page
Yazarın fotoğrafıEcz. Bilge YAĞMURLU

İngiltere'de Eczacılığı konuştuk..



1)Kısaca kendinizden bahseder misiniz? İngiltere’de klinik eczacı olmaya nasıl karar verdiniz? Bu serüveni bize anlatır mısınız?


İngiltere’ye lise sonrası gittim. Türkiye’de Anadolu Sağlık Meslek Lisesi mezunu idim. Hemşire olarak çalışmak için sağlık bakanlığına başvurdum. 6 aylık bir stajdan sonra üniversite hastanesinde önce servis hemşiresi daha sonra yoğun bakım hemşireliği yaptım. İngiltere’nin çeşitli saygın üniversite hastanelerinde farklı branşlarda görev yaptım. İlaçların vücudumuza etkisi her zaman için özel ilgi alanım olmuştur. Klinik eczacılıkta iyi bilinen Brighton Üniversitesinde lisans, daha sonra Bath Üniversitesinde üst lisans yapmaya başladım. İngiltere’de devlet hastanelerinde; klinik eczacılar 50 yılı aşkın bir süredir multidisipliner ekibin bir parçası olarak yerini ve önemini kanıtlamamış olduğu bir sağlık sisteminde, klinik eczacılık kariyerime başladım . Salisbury devlet hastanesinde ilk olarak junior klinik eczacı olarak başlayıp daha sonra yüksek klinik eczacılığa terfi ettim.





2)İngiltere’de klinik eczacı olmanın size sağladığı ekstra yetkinlik var mı? Siz şahsi olarak ilaç reçete edebiliyor musunuz? Hekimlerden farkınız neler?


Birleşik Krallıkta İngiltere’de dahil olmak üzere eczacılar 2003 yılından beri reçete yazılıyorlar. 1999 da “The Second Crown Report” eczacıların 6 aylık bir reçete yazma kursunu başarılı bir şekilde tamamlayanlara böyle bir hak veriyor. Eğitim sürecinde en önem verilen nokta bilginiz ve tecrübeniz dahilinde reçete yazıyor olmak. Neticede işin legal kısmı var örneğin yeteri kadar bilgimizin olmadığı uzmanlık gerektiren bir alanda reçete yazılır ise ve medikal hukuk karşında hatalı bulunur ise bu sizin kişisel sorumluluğunuz. Şu an 10.000'i aşkın eczacı reçete yazabiliyor Birleşik Krallıkta. Sağlık bakanlığı bunun sayısını hızla artırmaya çalışıyor. Geçmişte klinik eczacılar sadece hastanelerde yer alırken şu an aile hekimlerinin bulunduğu Türkiye’de sağlık ocağı dediğimiz yerlerde de bulunması isteniyor. Örneğin diyabet kliniği yapıyorlar hasta takibi ilaç doz ayarlama v.b. böylece doktorların zamanı yeni hasta görme teşhis koymaya ayrılıyor.





3)İngiltere sağlık sisteminde klinik eczacıya nasıl bir yaklaşım vardır? Sadece vizitelere mi katılıyorsunuz? Evde yatan hastaları da ziyaret ediyor musunuz?


Çalıştığınız yere bağlı ben hastane eczacısıyım 2 servis toplam 60 hastadan sorumluyum evlere gitmek gibi bir sorumluluğum yok. Eğer aile hekimi ile çalışıyorsanız evde hasta takibi de yapmanız istenebilir veya zaman zaman huzur evlerine gidip ''Medicine Optimisatione” yapıp ''Polypharmacy'' önlemek için gereksiz ilaçları kesmeniz istenebilir.





4)Günümüzde Türkiye’de eğitim almış birisi İngiltere’de denklik almak için nasıl bir yol izlemelidir? Şartları nelerdir? Başvuru dönemi ne zaman olur ve denklik ne kadar süre içerisinde alınır? Denklik alma sürecinde Türkiye’de eğitim alınan üniversitenin avantajı/dezavantajı nedir?


Türkiye'den eğitim alıp gelmiş şu an devlet hastanelerinde doktor ve hemşirelik yapan kişilerle karşılaştım. Henüz Türkiye’de eczacılık mezunu olup devlet hastanesinde çalışan bir eczacı ile karşılaşmadım. Bunun sebebi muhtemelen ülkedeki büyük doktor ve hemşire açığı. Eczacı açığı nazaran çok daha düşük.

Fakat GPhC 'nın resmi websitesinde yabancı uyruklu eczacıların yapması gerekenleri 3 madde olarak yazmış.

1) Overseas Pharmacists Assessment Programme (OSPAP) mını tamamlamak.

2. 52 haftalık Pre-Registration Training'i England, Scotland veya Wales' te tamamlamak.

3. GPhC kayıt sınavından geçmek. (4 saatlik toplam 120 klinik 40 matematik sorusunu içeren bir sınav.)

Tabi bütün sağlık çalışanları için bir de IELTS' ten 7 üzeri almış olmak gerekir.


Kişilerin eğitim ve tecrübeleri ile kişisel olarak başvurmaları bekleniyor daha fazla bilgi ve yazışma yapmanız gereken e-mail adresi aşağıdaki linkte bulunuyor.



Pdf olarak:









5)Denklik alan eczacı ilk etapta orada nerede çalışabilir? Tecrübe isteyen yerler var mı? Klinik eczacı olarak çalışmak için ne gerekir? Eczacılık istihdamını nasıl değerlendirirsiniz? Bize orada avantaj sağlayacak ne gibi önerileriniz olur?


Bütün bunları yaptıktan sonra GPhC kayıt numaranızı aldıktan sonra istediğiniz yere başvurabilirsiniz. Yelpaze geniş. Serbest eczanelerde, hastane eczanelerinde veya aile hekimleri ile çalışabilirsiniz. İş ilanına göre tecrübe isteyebilirler veya tecrübesiz alıp hizmet içi eğitim verebilirler. Tamamen işe alındığınız yere bağlı.





6)İngiltere’de Eczacılık eğitim süreci nasıl? Öğrenciler hangi alanlara daha çok yöneliyor? Katıldıkları eğitimler, aldıkları sertifikalar nelerdir?


  1. 4 yıl üniversite + 1 yıl staj= 5 yıl

  2. Pin numarası sağlık bakanlığından sınav ile alınır.

  3. Serbest eczane

  4. Endüstri - ilaç geliştirme

  5. Klinik Eczacılık 2 yıl Post-Graduate Clinical Diploma

  6. Rotational veya Specialist



7)Öğrencilerin firmada çalışma, serbest eczacılık, endüstri eczacılığına yönelmeleri ne oranda? En popüler alan hangisi ve neden?


Genelde en kısa ve kolay serbest eczacılık. Bu yüzden en çok serbest eczacı var. Daha sonra hastane eczacılığı geliyor. Tabi iki sene daha okumak gerekiyor. En az kesim ise endüstriye yönelen kesim.




8)Son olarak bize çalıştığınız ülke ve Türkiye’deki eczacılığı düşünerek ne gibi tavsiyeleriniz olur? Bir eczacı kalitesini nasıl yükseltir?


Türkiye’de bu işi hiç yapmadım bu yüzden kıyaslama yapamayacağım fakat gözlemlerime göre eczacı yetkilerinin biraz limitli olduğunu görüyorum. Hastaların ilaç yönetiminde daha aktif rolleri olması gerektiğine inanıyorum. Eczacıların tedaviyi iyileştirip ilaca bağlı yan etkilere veya istenmeyen etkileri önlemede çok önemli bir rolü olduğunu düşünüyorum.



2.447 görüntüleme0 yorum

Commentaires


bottom of page