top of page
Yazarın fotoğrafıEcz. Sinem CİRİT

BEK'TE DEPO ECZACILIĞI


Merhaba, ben Ecz. Sinem CİRİT. Bursa Ecza Kooperatifi Bolu Şubesinde mesul müdür olarak çalışıyorum. Yaklaşık 4 yıldır aynı kurumda aynı pozisyonda çalışmaktayım. Öncelikle kendimden ve bu bulunduğum yere nasıl geldiğimden bahsetmek istiyorum. 1995 yılında Tarsus’ta doğdum. 2013 yılında Gazi Üniversitesi Eczacılık Fakültesine başladım. 2018 yılında fakülteden mezun olduktan 1 ay sonrada Bolu’da BEK’ te mesul müdür olarak çalışmaya başladım ve depo eczacılığı hikayem bu şekilde başladı.


İlk başladığımda ne iş yapıldığını bilmediğim, sistemin nasıl işlediğini çözemediğim bir sistemdi. Eczacılık fakültesi boyunca depoda ne staj yapmıştık ne de depo eczacılığı bize anlatılmıştı. Zamanla, çalışarak öğrendiğim bir sistem oldu benim için.

Ecza depoculuğu tam olarak ilaçların firma ve eczaneler arasındaki lojistiğin sağlanması olarak tanımlanabilir. Bu lojistik süreçte eczacıların bulunduğu rol ise ilaçların firmalardan teslim alınması, gerekli alanlarda depolanması ve eczanelere sevk edilmesi sürecinin tamamında ilaçların kalite, güvenlik ve uygun şartlarda depolanması ve sevk edilmesini kontrol etmektir. Bu süreçlerin tamamı sağlık bakanlığının belirlediği şartlara uygun prosedürler ile tanımlanır. Bu prosedürleri hazırlamak, uygulamak, uygulandığının kontrol edilmesi ise her deponun mesul müdürünün en temel görevidir. Bu prosedürler ise sağlık bakanlığının belirlediği GDP olarak adlandırılan İyi Dağıtım Uygulamaları olarak belirlenen şartlar altında hazırlanır. Nelerdir bu prosedürler, birkaç örnek vermek gerekirse eğer; soğuk zincir ürünler prosedürü, kontrole tabi ilaçlar prosedürü, geri çekme ürün prosedürü vb.


Biz eczacılar göreve başladığımızda yaptığımız ilk iş mesul müdür belgesi almaktır. Mesul müdür belgesini aldıktan sonra bulunduğunuz ildeki il sağlık müdürlüğü artık mesul müdürü olduğunuz deponun tek sorumlusu olarak sizi görürler ve yapılan her işlem, her denetim sizin sorumluluğunuzdadır. Kontrole tabi ilaçlar her gün sayımını yapmak zorunda olduğunuz, stoklarından sizin sorumlu olduğunuz ilaçlardır. Bu ilaçlar kilitli odalarda, sürekli kameralarla kontrol edilen alanlar olmalıdır. Kontrole tabi ilaçlar her ay sonunda stok ve sarflarını e-imzalı olarak il sağlık müdürlüklerinize bildirmeniz gerekir. Diğer görevimiz ise ecza deposunda bulundurulması gereken ilaçların stoklarını kontrol etmektir. Bu stokları en az 5 eczaneye yetecek kadar stoklarda bulunması şeklinde revize etmek gerekir. Eczane açılışlarında ya da denetimlerinde elinizde bulunmayan ilaçlar için de elinizde bulunmadığına dair yazı vermenizi isterler.


Eczacı kontrolünde bulunan diğer süreç ise soğuk zincir ürünlerdir. Bu ürünlerin saklama şartları ekstra özen gerektirmektedir. Bu ürünler üreticiden son nihai kullanıcıya kadar geçen tüm süreç boyunca 2-8 derece sıcaklığında bulunması gereken ilaçlardır. Firmalardan bu şartlar altında sevk edildiğinden emin olmak, bu ürünlerin depoda saklandığı süreç boyunca uygun şartlarda saklandığından emin olmak, hazırlanıp eczanelere sevk edilirken de yine aynı şartları sağladığından emin olmak yine eczacıların görevidir. Bu süreçlerde kullanılan sıcaklık-nem ölçerlerin kalibrasyonunun yapılması, uygun şekilde çalıştığı kontrolü de mesul müdür görevidir. Bu ilaçların kabulü, hazırlaması ve sevkiyatını sağlayan personellerin soğuk zincir ürün eğitimi alması GDP eğitimi alması da mesul müdür görevidir.


Eczacıların diğer bir görevi geri çekme ilaçlardır. TİTCK sayfasında yayınlanan her geri çekme ürün için depo stoklarını, eczane stoklarını kontrol ederek bu ürünlerin prosedürler çerçevesinde firmaya sevkinin yapılması da eczacıların görevidir.

İlaçların hepsi satılabilir olmaz. Bu satılamayan ilaçlar; kırık, bozuk, miadı geçmiş, ambalajı hasar görmüş gibi ilaçlardır. Bir ilacın satılabilir olup olmadığına karar veren kişi mesul müdürdür. Mesul müdürün satılamaz dediği ilaçlar, stoklardan ayrılır ve imhaya gitmesi gerekir. Bu ürünlerin imha ettirilmesi ve bu imha için gerekli prosedürlerin uygulanması da mesul müdür sorumluluğunda olan süreçtir.

Bu süreçler, prosedürler hepsi kağıt üstünde yazan görevlerdir.


Mesul müdür olduğunuz andan itibaren artık siz o deponun yöneticisi olursunuz. Tüm süreçleri siz yönetirsiniz. Çünkü artık siz o deponun müdürü olursunuz. İlişkide olacağınız kişi eczacılardır, meslektaşlarınızdır. Sizin müşteriniz eczacılardır. Depo eczacılığının en güzel yanı yine meslektaşlarınızla çalışıyor olmaktır. Sizin sorumluluğunuzda bulunan çalışma arkadaşlarınızla bir aile olursunuz. Onları yöneten kişi siz olduğunuz için liderlik ve yöneticilik yönünüze katkılarda bulunursunuz.

Bahsettiğim tüm bu süreçler bütün ecza depolarında eczacıların temel görevleri arasında yer alır. Tabi ki bu bahsettiklerimle kalmaz görevleri. Daha fazla görevler, bulunulan kuruma, şubeye göre değişir. Benim çalıştığım kurumda eczacılar tüm süreçlerde aktif görev alırlar. Daha fazla sorumluluk alarak süreçlerde yer almak isteyen eczacılarımız yeterli çaba ve özgüveni gösterdiklerinde terfi alma imkanları vardır. Terfi alarak şube müdürlüğüne yükselebilirler, mesul müdür olarak kuruma başlayıp şu an şube müdürü olarak devam eden 4 ya da 5 tane şube müdürümüz bulunmaktadır. 4 yıldır bu kurumda çalışmama rağmen şu an aynı eğitimi alarak bu süreçte bulunuyorum. Meslektaşlarım en azından benim çalıştığım kurumda yeterli şekilde kendilerini geliştirirlerse terfi almaları zor olmamaktadır. Kariyerlerini ilerletmek isteyen meslektaşlarım için güzel bir yol olabilir.

Depo eczacılığı mesleğimizle alakalı fakültelerde bize öğretilmeyen ama gerçek meslek hayatında bilinmesi gereken bir çok konuyu öğrenme imkanı sağlar, çok fazla çevre edinerek mesleğinizle alakalı bir çok insanla tanışabilir, bilgilerinize yenilerini ekleyebilirsiniz. Mesleğe depo eczacısı olarak başlamak hayatımda yaptığım en doğru karardı. Bu yolda çok fazla meslektaşıma yol gösterdim, birçoğu da bu işi yapmaya başladı ve aynı benim gibi bu işi yapmaya zevkle devam ediyorlar. Eğer meslekte eczane eczacılığından başka bir yol izlemek isterseniz kesinlikle önerebileceğim bir yol olabilir. Bu sektörde daha fazla eczacıya ihtiyacımız var. Eczacılarla daha fazla güçleneceğiz.


78 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comentarios


bottom of page