Linked
İş dünyasındaki birçok insanın kullandığı ve birbiriyle iletişim kurmasını sağlayan bir medya ağı olduğunu söylesem ne derdiniz? Evet, doğru tahmin ettiniz. Linkedin. Linkedin yeni değil ama vereceğimiz taktikler yeni.
Günümüzde birçok Linkedin kullanıcısı bulunmakta ancak çoğu kişi diğer sosyal medya ağlarına benzer şekilde kullanmakta. Birçok insanın bu platform aracılığıyla iş ya da staj bulduğu düşünülürse profesyonellikten uzak olan profilimizin daha az etkileşim alacağını söyleyebiliriz.
İşe öncelikle doğru bir profil oluşturmaktan başlayalım. Mesela profil fotoğrafı seçerken yüzümüzün net görünmesine dikkat edelim. Sevdiklerimizle birlikte olduğumuz kalabalık fotoğraflar, güneş gözlüğü ile yüzümüzü kapattığımız fotoğraflar ya da çok uzakta, küçücük kaldığımız fotoğraflar profilimiz için uygun değildir.
Kullanıcı adınız gerçek isminiz olmalıdır. Sevdiğiniz bir dizinin yıldız oyuncusu, okumaya doyamadığınız bir kitabın kahramanı, lakaplar vb. şeyler isim olarak uygun değildir. Aynı kurallara sizinle iletişime geçmeleri için vereceğiniz mail adresi vb. iletişim ağlarında da dikkat etmelisiniz.
Gelgelelim en önemli kısımlardan biri olan deneyim ve özgeçmişe. Deneyim olarak geçmişte çalıştığınız staj veya iş yerlerini yazabilirsiniz. Ters kronolojik olarak yazmaya yani en üste yazdığınızın en güncel deneyim olmasına dikkat ediniz. Özgeçmişte ise gönüllü olarak yer aldığınız çalışmalar, katıldığınız kulüpler, aldığınız eğitimler yazılabilir. Bunlardan bahsederken bir cümleyle özet geçebilirsiniz. Bildiğiniz bir yabancı dilden veya kullanabildiğiniz Office programlarından bahsetmek sizi ön plana taşıyacaktır.
Artık profili tamamladık. Paylaşım yapmaya başlayabiliriz. Ancak burada da dikkat etmemiz gereken şeyler var. İşle ilgili deneyimlerinizi paylaşabilirsiniz, bilgilendirici paylaşımlarda bulunabilirsiniz ancak siyasi vb. konulardan bahseden paylaşımlarda bulunmamalısınız. Instagram kullanıyor gibi günlük fotoğraflar atmak, evcil hayvanınızın/çocuklarınızın/ailenizin fotoğraflarını paylaşıyor olmakta profesyonelliği bozacak paylaşımlardır. İş için takip ettiğiniz birinin düğün fotoğraflarına maruz kalmayı eminim sizde istemezsiniz.
Son olarak bağlantı kurmaya da değinmek istiyorum. Bağlantı kurmak bir nevi takip etmek diyebiliriz. Akrabadan, tanıdıktan ziyade mesleğinizde adı duyulmuş, size faydası olacak kişilerle bağlantı kurmanızı öneririm. Çünkü bağlantı kurduğunuz kişilerin profili incelenirken sizde önerilebilirsiniz. Aynı zaman da ilgilendiğiniz firmaları takip etmeniz yapacakları duyurudan haberdar olmanızı sağlar.
Profilinizi daima güncel tutmayı unutmayın.
Linkedinle kalın.